pauseplay
/
show/hide
Udskriv

Afsløret

3. april 2015

En næsten hellig treenighed, arbejdsgiveren, konen og en løbetur, trak Kurt Elmegaard ud af alkoholtågerne. Det reddede hans liv.

Kurt Elmegaards opstandelse begyndte med en afsløring.

»Du er jo alkoholiker,« sagde hans kone en morgen i 2001.

»Arh. Jeg kunne bare ikke sove«, svarede han med alkoholikerens uhyggelige talent for fornægtelse.

Hun havde længe haft mistanken og havde undtagelsesvis kontrolleret barskabet om aftenen. Om morgenen var ginflasken tom.

Han krøb til korset. Flasken havde han tømt om natten og derefter kravlet i seng og sovet et par timer. Nu sad han i sit jakkesæt med nystrøget skjorte og slips med abstinenserne under kontrol, som altid, parat til endnu en dag som formuerådgiver i Danske Bank. Kunne han holde en promille på to, så gik det fint. Så var der ingen, der opdagede noget.

Nu var han afsløret.

54-årige Kurt Elmegaard er i dag såkaldt ædru alkoholiker og drikker ikke alkohol mere. Konens afsløring, arbejdspladsens støtte til ham til at gå i behandling og hans motion er hans genfødsel.

»Jeg havde ikke andre smutveje end at gå i behandling. Egentlig var det rart nok, for jeg fik fri fra den konstante manipulering af min familie. Alle løgnehistorierne om, hvad jeg skulle og ikke skulle og om, hvor jeg gemte mit sprut. Jeg kunne til sidst ikke selv finde hoved og hale i det. De sidste år af mit drikkeri var et helvede.«

Han smiler indforstået af sin egen transformation og af det, han mener er fortidens aktie i hans misbrug. Han fortæller om sin overdrevne respekt for sin far. Om sit manglende selvværd og på de unge års tiltagende drikkeri for at turde kontakte pigerne. Faren var skoleinspektør. Dominerende. Konservativ.

»Han var også en slags inspektør derhjemme,« konstaterer Kurt Elmegaard.

Da hans første kone døde i 1995, begyndte han at drikke tæt og forsømme sine to sønner. Øl og spiritus fyldte mere og mere og blev brugt som trøst, belønning, medicin, flugt, mellemmåltider.

»Jeg var en pestilens at bo sammen med,« husker han. Og der var alle de gange, han gik på værtshus i frokostpausen og måtte lukke det ene øje for at holde sig i den rigtige vognbane, når han kørte bil.

Under et tilbagefald på en ferie til Garda­søen i 2002 sagde hans kone, som han havde mødt halvandet år efter sin første kones død, stop. Hun ville flytte og have skilsmisse, hvis ikke han holdt op med at drikke. Indtil da havde han lovet bod og bedring mange gange. Stadig alkoholiker men tørlagt. Senere lærte han, hvad det betød. Den samme person vil begynde at drikke igen. Underforstået: Du må ændre dig selv og din personlighed – ikke kun dit drikkeri.

Blev sendt hjem fra arbejde

Senere på sommeren blev han sendt hjem fra arbejde.

»Det var voldsomt og rigtigt uhyggeligt. Jeg havde delirium og så syner. Så indkaldte min chef til et møde.«

Det lå i kortene, at han ville blive fyret på grund af alkoholen.

»Jeg tænkte: Hvis du bliver fyret, så er du nødt til at tage dit eget liv. Min kone havde sagt fra, og hvis jeg også mistede mit job, så havde jeg mistet min identitet.«

Han siger det så nøgternt, som taler han om en anden. Det gør han på sin vis også.

Kurt Elmegaard blev ikke fyret og indså, at han var havnet i et T-kryds. Han kunne dreje til højre mod alkoholen. Eller til venstre for at ende drikkeriet og få et nyt liv. Han drejede til venstre. Han havde en ven, der kendte til alkoholisme, og gennem jævnlige samtaler med ham og Minnesota-behandlingen lettede tågerne, og han holdt op med at drikke.

Den langsomme vej ud af misbruget var nu blevet målrettet.

En augustmorgen i 2002, da han skal ud at gå med hunden, sker der noget, som endegyldigt flår ham ud af alkoholens klører. Han har svært ved at sætte ord på. Han kalder det »åndelig opvågning« og andre upræcise begreber. Da han smider hundesnoren og i stedet tager løbetøj på og lader hunden Eager løbe ved sin side, har han taget en af de vigtigste beslutninger i sit liv.

Løbeturens tre kilometer er for Kurt Elmegaard symbolsk og uhåndterlig i al sin betydningsfuldhed.

»Det er noget af det bedste, jeg nogensinde har gjort. Jeg er blevet bidt af at løbe og har nu kastet mig over cykling. Nu gør jeg noget godt for mig selv. Når jeg løber og cykler, får jeg gode tanker. Det er meditation. Jeg har skabt en forandring i mig selv og fået en ny måde at leve på.«

Til sommer skal Kurt Elmegaard cykle med Team Rynkeby til Paris, og han har løbet flere halvmaratoner og tabt ti kilo. Hvis det ikke var en kliché, ville man sige, at hans krop er blevet hans tempel. I hvert fald er den blevet porten til et nyt og nærværende liv med konen i Hillerød og med sønnerne. Stadig som formuerådgiver.

»Jeg har fået min sunde fornuft tilbage og kan tænke klart. At komme ud af sit misbrug handler om at genvinde friheden til selv at kunne bestemme over sit liv. Da jeg drak, styrede alkoholen alt. I dag har jeg sat mig for bordenden og er blevet direktør i mit eget liv.«

Hvad den nye direktørpost kræver, er han ikke i tvivl om.

»Jeg skal være ærlig og tro mod mig selv, så jeg også kan være noget for andre. Før troede jeg, at jeg kunne styre og snyde og manipulere alle – også min familie. Men jeg kan og skal ikke styre andres liv på nogen måder. Jeg har så meget at miste i dag. Mine sønner og min fantastiske og støttende kone. Hun har hjulpet mig til at være den person, jeg er i dag. Jeg er hende dybt taknemmelig for at have sagt fra.«

Inden det bliver for højstemt, klapper Kurt Elmegaard selv hesten.

»Men problemerne forsvinder ikke, blot fordi man holder op med at drikke. Tvært­imod. For når du kan tænke klart, bliver udfordringerne ofte større, men du bliver i stand til at handle på dem. Det kan du ikke, når du befinder dig i den form for sindssyge, som drikkeriet faktisk er.«

Bragt i Berlingske 3.4.15